Lara
Администратор
З нами з: 21 липня 2014, 17:05 Повідомлення: 65
|
Re: Хачапурі
Хачапурі являє собою хлібець різної форми з великим вмістом сиру: його в хачапурі приблизно двічі більше за вагою, ніж борошна. Часто тісто для хачапурі є абсолютно прісним, а от крім обов'язкового сиру (свіжий або витриманий, часто овечий, напр. сулугуні), до складу страви можуть входити яйця (наприклад, у аджарському хачапурі) та ін. інгрідієнти. Ззовні хачапурі нагадують крупні ватрушки. Розміри хачапурі зазвичай відповідають розмірам пателень, на яких їх готують. Випічка ведеться або на вуглях, або наплитним способом на помірному вогні. Для начинки в хачапурі використовують наступні сири: імеретинський, чанах, кобійський, бринзу.
Назва хачапурі походить від грузинських слів «хліб» (пурі) і «сир» (хачо), і є типовою, імовірно саме для західно-грузинської області Імереті. Існує безліч видів хачапурі — чи не в кожному грузинському селі хачапурі готують за своїм окремим рецептом. Найвідомішими грузинськими хачапурі є:
імеретинське хачапурі — традиційне хачапурі круглої форми; аджарське хачапурі — також називається ачарулі або аджарулі, і вирізняється тим, що випікається видовженої форми, а посередині прикрашене залитим яйцем; мінгрельське і абхазьке хачапурі — відоме під назвою ачма; сванське хачапурі; рачульське хачапурі.
Хачапурі відоме також у Вірменії, де його випікають з листкового тіста у формі конверта.
В вересні 2011 влада Грузії оформила патент на хачапурі та ще декілька інших страв національної кухні.
З Вікіпедії
|